Vyřešíme Opencard a zavedeme svobodný software

Praha objednala Opencard bez možnosti upravovat dodaný software a s omezeným počtem karet a servisních počítačů. Tuto nevýhodnou smlouvu Praha vybrala ve „veřejné“ zakázce bez uveřejnění. Za to jí uložil antimonopolní úřad pokutu milion korun. Již léta se utrácejí peníze za počítačové programy, nad nimiž nemá město kontrolu a stává se vazalem několika firem. Město nyní nemá na Opencard autorská práva a za jejich porušování musí platit společnosti EMS, která má neprůhlednou vlastnickou strukturu.

Chceme, aby městské organizace používaly otevřený software s možností kopírování bez licenčních omezení, kdykoli to je možné. Město získá kontrolu nad zdrojovým kódem a veřejné zakázky na IT služby otevře více dodavatelům. Město Mnichov od roku 2010 ušetřilo 10 milionů eur díky svobodnému softwaru (příkladem je OpenOffice, Android nebo Firefox). Piráti navrhují, aby Praha pokračovala v provozování Opencard svépomocí, vyvinula vlastní software k obsluze karty pod svobodnou licencí a nemusela platit výpalné podezřelé společnosti EMS.