Opozici se věnujeme naplno

05. 11. 2014
Opozici se věnujeme naplno

V úterý v noci skončilo internetové hlasování krajského sdružení pražských Pirátů o podpoře zastupitelského klubu. Krajské sdružení Pirátů se rozhodlo finančně podpořit zastupitele Pirátů v zastupitelstvu Prahy.

Cílem příspěvku je zajistit, aby se Pirátští zastupitelé mohli i v opozici své práci věnovat naplno, tedy minimálně 30 hodin týdně. Současně nesmí být existenčně závislí na funkcích a prebendách, které rozděluje aktuální vládnoucí většina v zastupitelstvu. Pirátští zastupitelé se v tuto chvíli věnují například řešení projektu Opencard, zveřejňování smluv nebo zjednodušení administrativy na pražském magistrátu. Jejich činnost může každý kontrolovat v reálném čase (viz úkoly na redmine).

Odměna neuvolněného zastupitele hl. m. Prahy, který je členem výboru, činí podle nařízení vlády částku 5301 Kč měsíčně. Zastupitelé vedle toho mají nárok na hodinovou náhradu za čas strávený na zasedání zastupitelstva a výborů. Taková částka však nemůže zajistit ani základní životní náklady Pražana. Piráti proto svům zastupitelům přispějí dalších osm až třináct tisíc korun v závislosti na rozsahu odvedené práce. Tato odměna je financována z části příspěvku na mandát pražských zastupitelů, který Pirátská strana dostává od státu (příspěvek činí 950 000 Kč ročně).

„Narozdíl od ostatních stran jsme za volební kampaň utratili jen desetinu peněz, které od státu dostaneme. Díky tomu můžeme místo reklamních agentur financovat svou činnost a práci v zastupitelstvu,“ glosuje situaci Mikuláš Ferjenčík, jeden z Pirátských zastupitelů v Praze.

Jakub Michálek, předseda zastupitelského klubu pražských Pirátů, doplňuje:

„Těší mě, že naše krajské sdružení dostálo předvolebním slibům. Peníze, které od státu dostaneme, používáme na podporu naší činnosti a prosazování Pirátského programu. Finanční příspěvek od strany posílí naši nezávislost. Jsem rád, že nebudu muset řešit existenční problémy členů klubu a budeme moci funkci vykonávat zodpovědně.“

„Z příspěvku na mandát senátora Libora Michálka jsme zaplatili mj. analýzu zákona o svobodném přístupu k informacím. Stejně tak chceme, aby pražští zastupitelé zvolení za Piráty odváděli poctivou práci,“ říká Ondřej Profant, zastupitel a předseda krajského sdružení Pirátů v Praze.

Strana si v usnesení vymínila, že zastupitelé budou pravidelně reportovat na zasedáních krajského sdružení a nadále vykazovat všechny schůzky s lobbisty a politiky. Jeden den týdně hodlají Piráti věnovat svým stávajícím povoláním, aby si udrželi kontakt s realitou.

Kontrolní výbor Pirátům
11.11.2014

Kontrolní výbor Pirátům

TOP 09 si stěžuje, že mají v Praze dostat kontrolní výbor Piráti. Prý je dobrým zvykem dát ho nejsilnější opoziční straně. Jestli je to dobrý zvyk nevím, ale rozhodně to není zvyk TOP 09. Ta...

Povolební aritmetika
13.10.2014

Povolební aritmetika

Pražské zastupitelstvo má 65 členů. Z toho většina činí 33 členů. Touto většinou musí být schválena jak rada města, tak každý jednotlivý návrh včetně návrhu na odvolání rady města. Většinou 33 hlasů disponuje v současné...

10 bodů pro novou Radu
12.10.2014

10 bodů pro novou Radu

Nepůjdeme do žádné koalice, svoje předvolební sliby plníme i po volebním úspěchu. Piráti nebudou sedět v radě Prahy, náš cíl je naopak radu kontrolovat a působit jako konstruktivní opozice.