Povolební aritmetika

13. 10. 2014
Povolební aritmetika

Pražské zastupitelstvo má 65 členů. Z toho většina činí 33 členů. Touto většinou musí být schválena jak rada města, tak každý jednotlivý návrh včetně návrhu na odvolání rady města. Většinou 33 hlasů disponuje v současné době skupina volebních stran ANO+ČSSD+Trojkoalice, takže Piráti by šli do opozice.

Tato varianta je v současné době nejpravděpodobnější, ale její podpora mezi jednotlivými zastupiteli koalice je stále nejasná. Pokud by tato koalice obsadila radu města, stále by musela kvůli nepřítomnosti koaličních zastupitelů spoléhat na podporu jiných politických stran v zastupitelstvu. Další variantou je koalice TOP 09+ČSSD+Trojkoalice+Piráti. To je důvod, proč se o nás ANO a TOP 09 přetahují.

Česká pirátská strana již před volbami uvedla, že nevstoupí do žádné koalice, ale bude konstruktivní opozicí. Protože většina pro jednotlivé návrhy koaličních stran je tak křehká, považují Piráti za nutnost, aby se návrhy opíraly o širší konsenzus mezi všemi politickými stranami v zastupitelstvu. Ostatně zveřejnění smluv městských společností v registru smluv, transparentnější způsob obsazování dozorčích rad, odpovědnost jednotlivých radních i rady jako celku za přijatá rozhodnutí (jmenovité hlasování) a aktivní kontrolu opozičními zastupiteli, jakož i jejich aktivní zapojení do přípravy a projednávání návrhů, prosazuje dostatečná většina v pražském zastupitelstvu.

Piráti nejsou hlasovací stroj, přinášejí politiku nového věku založenou na otevřenosti, spolupráci a konsenzu. Bez tohoto přístupu se celkové politické klima v České republice nemůže změnit. Piráti důsledně dodržují povolební strategii, kterou si schválili před volbami a která byla v celé předvolební době zveřejněna na internetových stránkách. Proto se Piráti ohrazují proti spekulacím o tom, že by vstoupili do koalice, podpořili radu opírající se o staré struktury nebo se podíleli na vzniku nové opoziční smlouvy.

Kontrolní výbor Pirátům
11.11.2014

Kontrolní výbor Pirátům

TOP 09 si stěžuje, že mají v Praze dostat kontrolní výbor Piráti. Prý je dobrým zvykem dát ho nejsilnější opoziční straně. Jestli je to dobrý zvyk nevím, ale rozhodně to není zvyk TOP 09. Ta...

Opozici se věnujeme naplno
05.11.2014

Opozici se věnujeme naplno

V úterý v noci skončilo internetové hlasování krajského sdružení pražských Pirátů o podpoře zastupitelského klubu. Krajské sdružení Pirátů se rozhodlo finančně podpořit zastupitele Pirátů v zastupitelstvu Prahy.

10 bodů pro novou Radu
12.10.2014

10 bodů pro novou Radu

Nepůjdeme do žádné koalice, svoje předvolební sliby plníme i po volebním úspěchu. Piráti nebudou sedět v radě Prahy, náš cíl je naopak radu kontrolovat a působit jako konstruktivní opozice.