Kauza Hlubuček je kauzou hnutí STAN. S Piráty není spjat žádný případ korupce

16. 06. 2022
Kauza Hlubuček je kauzou hnutí STAN. S Piráty není spjat žádný případ korupce

Zdeněk Hřib šel na magistrát s heslem: “Chci řídit město s čistým štítem.” A to požaduje a bude i nadále požadovat i od svých kolegů. Transparentnost je pro Piráty naprosto zásadní a je vizitkou nejen jednotlivých politiků, ale i jejich stran a hnutí.

Kauza Hlubuček je kauzou hnutí STAN. S Piráty není spjat žádný případ korupce, tedy ani tento. Zdeňka Hřiba osobně policie v této záležitosti ostatně ani nijak nekontaktovala. Všechny informace, které má, má nyní pouze zprostředkovaně nebo z médií.

Dopravní podnik je pod kontrolou koaličních partnerů. Piráti mají v dozorčí radě pouze 2 hlasy z 15. Piráti nehlasovali ani pro jmenování nikoho ze stávajícího vedení v představenstvu dopravního podniku. Nebyli totiž vybraní v otevřených výběrových řízeních, což je pro nás zásadní.

Prosadili jsme celou řadu protikorupčních opatření přímo na magistrátu, a ta jsou zjevně funkční. Kauza Hlubuček se netýká zakázek samotného magistrátu, ale dění v dopravním podniku. Ukazuje to tedy, že tato opatření je nutné z magistrátu propsat i do městských společností. Byla už úspěšně zavedena i v městské firmě Operátor ICT, která v kauze Hlubuček také nijak nefiguruje.

Věříme, že teď už naši koaliční partneři podpoří protikorupční opatření v městských firmách, ke kterým je s Piráty už dlouho přesvědčujeme.

Piráti v tom nejedou. Budou žádat prosazení dalších konkrétních protikorupčních opatření na magistrátu i v městských společnostech
28.06.2022

Po celé volební období jsme na pražském magistrátu soustavně tlačili na zavádění systémových protikorupčním opatření a celé série nástrojů kontroly veřejné moci. Výsledkem toho je, že se nám podařilo prosadit množství účinných a prospěšných nástrojů....