Ondřej Profant

Ondřej Profant (2. května 1988) je předseda krajského sdružení v Praze a poslanec zvolený za Pirátskou stranu. Byl členem přípravného výboru České pirátské strany.

Motivace

Vystudoval všeobecné gymnázium. Dále studoval Matematicko-fyzikální fakultu UK, obor Obecná informatika, ale školu nedokončil. V průběhu studia se však blíže seznámil s principy open source softwaru, což ho přivedlo ke svobodné kultuře obecně a následně i k pirátství. Je živnostníkem se specializací na DTP (sazba knih ve svobodném systému LaTeX), programování a skriptování.

Aktivity

Mimo Piráty je členem výboru spolku Otevřená města, kde se stará například o přípravu opensource aplikace Cityvizor, která je nástupcem oceněné aplikace Supervizor.

Obecně se angažuje ve svobodné kultuře, například v komunitách okolo Linuxu, svobodných filmů apod.

U Pirátů je od začátku a angažuje se v různých funkcích. V letech 2014–2017 byl zastupitelem hl. m. Prahy se specializací na informatiku. Např. poukázal na nezabezpečení pražské radiové sítě. Dále se v Praze zabýval majetkem, dopravou a bezpečností. V prosinci 2017 rezignoval na mandát zastupitele hl. m. Prahy, a to z důvodu zvolení poslancem Parlamentu České republiky.

V rámci Prahy stál za projektem celopražských otevřených dat, což jsou jedny z největších otevřených dat v ČR.

Osobně

Z dopravních prostředků preferuje kolo. Rád čte satirickou fantasy. Má rád šifrovačky. Používá Fedoru, programuje v Pythonu. Oblíbený citát:

„Jen ten, kdo je zaslepen lakotou, nenechá přítele kopírovat.“ – Aaron Swartz.