Adam Zábranský

Adam Zábranský (* 28. prosince 1993, Praha) je pirátský radní hl. m. Prahy pro bydlení a transparentnost. Od roku 2014 je členem zastupitelstva hl. m. Prahy, od roku 2017 předsedou zastupitelského klubu Pirátů. Po komunálních volbách v roce 2018 se stal radním pro oblast transparentnosti a bydlení (se zaměřením na správu městského bytového fondu). Zároveň je 1. místopředsedou krajského sdružení Pirátů v Praze. V Praze žije od narození. Momentálně dokončuje studium na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, předtím čtyři roky studoval na Gymnáziu Jana Keplera a ještě předtím na Mensa gymnáziu. Od čtrnácti let přispíval na českou Wikipedii. Členem Pirátů je od roku 2012.

V pražském zastupitelstvu v letech 2014-2018 působil ve výborech pro územní plánování, sport a volný čas, legislativu a protikorupční opatření či v kontrolním výboru. Vyhrál precedentní spor o přístup k informacím u Ústavního soudu proti Pražské plynárenské, rozkryl klientelistickou síť podnikatelů z ČSSD v městských firmách, upozorňoval na přemrštěné odměny trafikantů v městských společnostech a nevýhodné nájemní smlouvy města.

Ve svém volném čase hraje volejbal či badminton, posiluje, čte si populárně-naučnou literaturu, poslouchá podcasty a sebevzdělává se. Z etických důvodů se v osmnácti letech stal vegetariánem a v devatenácti veganem. V rámci výzvy Giving What We Can se zavázal k tomu, že minimálně 15 % svých čistých příjmů bude věnovat efektivním neziskovým organizacím. Od prosince 2018 tyto dary eviduje na transparentním účtu.