Nová vyhláška o buskingu – Praha drasticky omezí pouliční umění

28. 01. 2016
Nová vyhláška o buskingu – Praha drasticky omezí pouliční umění

Zastupitelstvo hlavního města Prahy dnes schválilo hlasy ANO, ODS, ČSSD, KSČM a části Trojkoalice novou obecně závaznou vyhlášku o buskingu. Piráti předložili protinávrh, který byl rozumným kompromisem pro zachování buskingu i klidnější život občanů centra, ale neprošel. Podle Pirátů povede nová vyhláška ke drastické redukci, zejména hudebního pouličního umění v Praze.

Pouliční umění bude podle nové vyhlášky zakázané na drtivé většině míst, kde ho hudebníci a další umělci v současné době provozují, tedy ve více než třiceti ulicích. V centru Prahy se navíc zakazuje používání hlasitých hudebních nástrojů, dechových nástrojů vydávajících vysoké tóny i používání zesilovačů. Vyhláška navíc zavádí povinné střídání břehů Vltavy, na kterých se smí hrát, po jedné hodině. Toto pravidlo se vztahuje na území celé Prahy.

Mikuláš Ferjenčík, zastupitel Pirátů k návrhu říká: „Je to škoda, město jde ode zdi ke zdi. Nejprve pouliční umění plošně povolí a poté, co sem přitáhne umělce, ho zase zakáže. Piráti předložili kompromisní znění vyhlášky, ale v zastupitelstvu bohužel nebyla vůle předložený návrh věcně upravovat.“