Praha zahajuje projekt na podporu nadaných dětí

08. 02. 2021
Praha zahajuje projekt na podporu nadaných dětí

Hlavní město Praha ve spolupráci s Pražským inovačním institutem spouští nový projekt na podporu nadaných dětí. Na základě tzv. inkluzivní koncepce Prahy, kterou pražské zastupitelstvo schválilo loni na podzim, začal institut napříč pražskými školami sbírat data o současném stavu podpory nadaných dětí i o nástrojích pro podporu talentů ve školách.

„Praha je největším zřizovatelem škol v Česku a zároveň se jedná o region s nejvyšší koncentrací výzkumných a výzkumně-vzdělávacích kapacit. Právě proto bychom se měli co nejvíce snažit podporovat rozvoj každého dítěte a nacházet talenty napříč všemi obory, od čistě vědeckých až po kreativní a umělecké. Praha nemá nerostné ani průmyslové bohatství, naším nejcennějším exportním artiklem musí být naše dovednosti,” říká pražský radní pro oblast školství Vít Šimral.

Rozvoj aktivit k podpoře mimořádně nadaných a talentovaných dětí (MiND) koordinuje Pražský inovační institut v rámci svého tříletého projektu Prague Smart Accelerator, který funguje od poloviny roku 2020.

A nadaným dětem je věnován i projekt Implementace Krajského akčního plánu vzdělávání II, který institut spustí v září tohoto roku. Po sběru dat o současné formě podpory talentu a nadání vznikne v pražských školách komunita pedagogů GET (gifted education teachers). Hlavní město následně v rámci tohoto projektu finančně podpoří úvazky specializovaných učitelů, kteří se budou věnovat primárně nadaným dětem, a to ve spolupráci s pedagogicko-psychologickými poradnami a školními psychology. Ve střednědobém horizontu tato opatření přispějí k tomu, aby si žáci vybírali i volitelné předměty ve školách s co největším zacílením na jejich přirozený talent.

Piráti navrhují pro rozšíření středoškolských kapacit využít opuštěnou bývalou budovu radnice na Praze 10, na místo nákupu předražené budovy zatížené věcným břemenem
14.06.2024

Praha, 14. června, 2024 – Zastupitelský klub Pirátů na pražském magistrátu schválil usnesení, ve kterém na základě nyní předložených informací zásadně nesouhlasí s návrhem na úplatné nabytí nemovitosti na adrese Kodaňská 1392/97. Samotný objekt je...