Praha podpořila výstavbu nové základní a mateřské školy ve Vysočanech

25. 04. 2022
Praha podpořila výstavbu nové základní a mateřské školy ve Vysočanech

Rada hl. m. Prahy v pondělí 25. 4. 2022 schválila příspěvek ve výši 180 milionů korun pro městskou část Praha 9 na výstavbu nové základní a mateřské školy U Elektry. Ta pojme zhruba 780 žáků a vznikne ve Vysočanech. Plánované náklady na celou stavbu jsou zhruba 500 milionů korun.

„Dostatek míst v pražských školách je naše dlouhodobá priorita, proto jsme z rozpočtu hlavního města uvolnili 180 milionů korun na výstavbu nové školy, která značně ulehčí život rodičům a dětem v rozvojovém území Vysočan. Městská část Praha 9 dotáhla projektovou přípravu do zdárného konce a zahájila stavbu, proto si finanční příspěvek hlavního města zaslouží. Počítáme s podporou i dalších investičních projektů městských částí, abychom jim pomohli zajistit dostatečné kapacity v oblasti školství,“ říká Pavel Vyhnánek, náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu.

Na rozvoj školství se hlavní město dlouhodobě zaměřuje, na podporu výstavby a oprav škol Praha uvolňuje městským částem finanční prostředky každoročně. V letošním roce již přidělila dotace z investiční rezervy na připravené projekty pro rozšíření školských kapacit. Na samotnou výstavbu nové vysočanské školy poskytlo hlavní město 80 milionů korun v loňském roce, nyní přidává dalších 180 milionů.

„Zcela nová ZŠ a MŠ U Elektry bude spádovou školou pro velké rozvojové území Vysočany. Mezi ulicemi Poděbradská a Kolbena v současnosti probíhá nebo je plánována rozsáhlá urbanizace. A převážně bytová výstavba musí jít v těchto nových lokalitách ruku v ruce s veřejnou vybaveností, tedy včetně výstavby školských zařízení,“ uvádí starosta městské části Praha 9 Tomáš Portlík.

Novou ZŠ a MŠ U Elektry s 33 třídami, kterou devátá městská část staví na svém pozemku, bude navštěvovat 705 žáků základní školy a 78 žáků mateřské školy. Bude vybavena odbornými učebnami, jídelnou i dobrým sportovním zázemím – velkou tělocvičnou, gymnastickým sálem s posilovnou a venkovním hřištěm.

Samotná stavba již začala v polovině roku 2021, s jejím dokončením se počítá do dvou let. V současné době je hotová hrubá stavba třípodlažní části, v níž se počítá s mateřskou školou, a také objekt tělocvičny. Ve druhém čtyřpodlažním objektu pak zbývá dokončit patra.

Piráti navrhují pro rozšíření středoškolských kapacit využít opuštěnou bývalou budovu radnice na Praze 10, na místo nákupu předražené budovy zatížené věcným břemenem
14.06.2024

Praha, 14. června, 2024 – Zastupitelský klub Pirátů na pražském magistrátu schválil usnesení, ve kterém na základě nyní předložených informací zásadně nesouhlasí s návrhem na úplatné nabytí nemovitosti na adrese Kodaňská 1392/97. Samotný objekt je...