Mgr. Martin Štěrba

manažer a stratég on-line komunikace

Martin Štěrba se narodil v roce 1987 v Plzni a do Prahy se finálně přestěhoval v roce 2013. Vystudoval pedagogickou fakultu ZČU v Plzni (obor informatika se zaměřením na vzdělávání) a Univerzitu J.A. Komenského v Praze (obor sociální a mediální komunikace). Pracoval ve velkých mediálních domech (TV Nova, Empressa Media, Economia, Seznam.cz), na „volné noze“, a má zkušenosti i z neziskového sektoru. Od ledna 2019 do února 2022 byl poradcem primátora hlavního města Prahy Zdeňka Hřiba. Momentálně pracuje jako manažer a stratég on-line komunikace a vede týmy komunikace se zaměřením na on-line marketing.

Registrovaným příznivcem Pirátů je od března 2018, členem strany potom od prosince 2018. Od 18. 1. 2021 je předsedou MS Praha 8, předtím působil od ledna 2019 do ledna 2021 jako první místopředseda. Od 24. 9. 2022 je zastupitelem městské části Praha 8 za Piráty a předsedou pirátského zastupitelského klubu. Zastupitelstvo MČ Praha 8 ho na svém ustanovujícím jednání 2. listopadu 2022 zvolilo předsedou kontrolního výboru. Od jara 2023 je pak také předsedou komise Rady hlavního města Prahy pro veřejnou dopravu.

V komunálních volbách 2022 kandidoval jako lídr pirátské kandidátky v městské části Praha 8, na 29. místě kandidoval i na magistrát.

Vedu diskuze s občany na sociálních sítích i mimo ně. Poslouchám jejich problémy a snažím se je pomáhat řešit. Počátkem července 2020 jsem se dostal do křížku se zastupitelem za ANO Matějem Fichtnerem, který na mě podal trestní oznámení za pomluvu kvůli pravdivém článku o jeho politické trafice. Inicioval jsem a napsal novou podobu jednací řádu. Jsem rád, že se mi společně s Ivem Slávkou podařilo sepsat aktualizaci jednacího řádu zastupitelstva městské části Praha 8, aby se jednání zastupitelstva mohli účastnit on-line i zastupitelé, kteří mají nařízenou karanténu. Zastupitelé ho na návrh Iva schválili. Angažoval jsem se v záchraně oblíbeného koupaliště Stírka, ve spolupráci s primátorem Zdeňkem Hřibem a Magistrátem jsme požádali ÚZSVM o vyjmutí koupaliště z plánované privatizace. Ač mělo být koupaliště řešeno v rámci směn mezi hlavním městem a státem, nakonec došlo k dohodě, že jej Praha koupí. V roce 2021 jsem se také aktivně věnoval coby primátorův poradce budoucnosti nedostavěné budovy Nová Palmovka. Snažili jsme se najít takový způsob, aby došlo k vyřešení problému, a oblast Palmovky, která je celopražský významná, se mohla konečně začít rozvíjet. Jsem rád, že zastupitelstvo městské části i zastupitelstvo hlavního města Prahy odsouhlasilo převod pozemku s budovou pod správu hlavního města, trojstrannou dohodu s Metrostavem i dotační smlouvu pro Prahu 8.

Celý svůj profesní život se věnuje marketingu, médiím a komunikaci. V minulosti pracoval jako píšící redaktor v deníku Metro a také jako televizní reportér pro TV Nova. Od roku 2013 se věnuje komunikaci a marketingu na sociálních sítích – vedl týmy pro sociální sítě hlavního města Prahy, TV Barandov či internetové televize Stream.cz, spolurozjížděl MALL.TV, spolupracoval na kampaních pro Adidas či Škoda Auto, byl šéfem mezinárodního týmu zaměřeného na Twitter komunikaci na světovém skautském jamboree v USA, a také sepsal celou řadu strategií a analýz komunikace. V letech 2010–2017 byl nominován TOP 09 do komise Rady města Plzně pro integraci cizinců a menšin, a komise Rady městského obvodu Plzeň 3 pro volnočasové aktivity dětí a mládeže.

Ve volném čase má rád knihy, filmy, hudbu, sociální sítě, cestování do neznáma, sezení na Náplavce, jízdu vlakem a festivaly. Od svých dvanácti let je skautem, v současné době je ředitelem skautského projektu Svojsíkův sen, který se s heslem „Budoucnost začíná nyní“ dívá do let příštích. Dlouhá léta také z pozice šéfa komunikace a fundraisingu organizoval a budoval festival Obrok.

Ve skautu se naučil, že od rozdělané práce se neodchází, proto se nikdy nespokojí s polovičním výsledkem. A toho se chce držet i v činnosti pro Pirátskou stranu. K Pirátům ho přivedl fakt, že to – co se děje v našem státě – je už prostě přes čáru.

Moje aktuality