Primátor Hřib vyzval ředitele Dopravního podniku k rezignaci kvůli nákupu předražených obrazovek

08. 11. 2022

Praha, 8. listopadu 2022 - Pražský primátor Zdeněk Hřib dnes vyzval Petra Witowského k rezignaci na post předsedy představenstva a ředitele Dopravního podniku hl. m. Prahy. Důvodem je nákup obrazovek s odjezdy linek MHD a souvisejících služeb od společnosti Xanthus Servisní bez výběrového řízení za téměř dvojnásobnou cenu, než za jakou nakupuje obdobné obrazovky a služby jiná městská společnost ROPID.

Na problémy této konkrétní zakázky DPP bylo jeho představenstvo upozorněno i někdejším členem dozorčí rady za Piráty Ivo Vašíčkem. Ten jasně deklaroval, že pokud DPP obrazovky nakoupí dle původního záměru, bude na to podávat trestní oznámení. V lednu 2021 navíc dozorčí rada DPP jednoznačně doporučila představenstvu DPP tuto smlouvu nepodepsat.

„O tomto problému jsem už dříve mluvil s ředitelem Petrem Witowským i já osobně a jasně jsem mu řekl, že existuje levnější řešení, kterého by DPP měl využít. To připravila městská společnost Operátor ICT v mé gesci a je postavené na otevřených datech. Využívá ho ostatně i městská organizace ROPID v těch výrazně levnějších obrazovkách. Když jsem dnes k mému překvapení zjistil, že ředitel Witowský letos tu smlouvu podepsal i přes opakovaná upozornění z několika stran včetně mého osobního varování, vyzval jsem ho k odstoupení z funkce. Podobné jednání je naprosto nehospodárné, a tedy nepřijatelné,“ řekl primátor Prahy Zdeněk Hřib.

Jedna obrazovka vyšla DPP na přibližně 290 tisíc korun za kus, zatímco ROPID za podobné obrazovky platil 150 tisíc korun za kus i s úpravou softwaru. DPP jich nyní nakoupil celkem 38.

Praha vypracuje manuál kultivovaného dopravního značení
04.03.2024

Praha vypracuje manuál kultivovaného dopravního značení

Pražští radní schválili záměr na vypracování metodického materiálu Kultivovaného dopravního značení v prostředí města jako doplňku k Manuálu tvorby veřejných prostranství hl. m. Prahy. V příštím roce se ve spolupráci s Institutem plánování a rozvoje,...