Praha otestuje pilotní projekt individuální regulace topení v městské budově

21. 03. 2024
Praha otestuje pilotní projekt individuální regulace topení v městské budově

Rada hl. m. Prahy schválila vypsání veřejné zakázky na dodávku a instalaci měření a regulace topného systému a měření spotřeby energií v městské multifunkční budově v Blanické ulici na Vinohradech. Součástí zakázky v hodnotě téměř 4,5 milionu korun s DPH je také provoz a správa systému po dobu jednoho roku.

Systém IRC neboli Individual Room Control poskytuje možnost individuálního řízení teploty v jednotlivých místnostech, což umožňuje efektivní úsporu energie. Jeho součástí jsou elektricky ovládané termostatické radiátorové ventily, co zabraňuje nadměrnému přetápění místností a umožňuje flexibilně reagovat na reálný provoz budovy.

„Jestli se tento pilotní projekt osvědčí a dosáhneme očekávanou úsporu energie, vidím potenciál v jeho nasazení i v dalších městských budovách,“ říká radní pro majetek, transparentnost a legislativu Adam Zábranský.

Energetický ekosystém objektu Blanická 1008 má průměrnou roční spotřebu zemního plynu přibližně 370 MWh. V administrativních či školských budovách přináší systém IRC standardně úspory energie na vytápění ve výši 10 %. Jeho instalace se uskuteční za běžného provozu budovy při zachování komfortu pracujících osob v kancelářích a ostatních přidružených prostorách.

Praha pronajme stovky garážových stání
15.03.2024

Praha pronajme stovky garážových stání

Hlavní město Praha vypsalo záměr pronajmout více než 330 volných garážových stání. Dosud prázdné garáže městu přinesou asi tři miliony korun. Garáže a garážová stání v městských částech Praha 8, 9, 11, 13, 14, Kunratice,...