Moderní město

Moderní město se pozná podle dobré funkčnosti v každém detailu. Namísto řešení problémů, které Pražany netrápí, chceme řešit věci, které doopravdy chybí či jim není věnována patřičná pozornost.

Kvalitní veřejný prostor

• Zkoordinujeme uzavírky silnic a veřejných prostranství tak, aby co nejméně obtěžovaly občany. Městské firmy a instituce donutíme spolupracovat. Nedopustíme nepromyšlené uzavírky.
  • Zjednodušíme a zrychlíme proces získávání povolení pro zábory veřejných prostranství, třeba pro předzahrádky.
  • Namísto zbytečností typu chytré lavičky nainstalujeme mobiliář, který je ve městě potřeba, jako jsou například pítka či cyklostojany. Též nezapomeneme na průběžnou údržbu stávajícího mobiliáře.

Moderní služby občanům

• Poplatky městu i městským firmám sjednotíme do jednoho portálu. Vznikne Prague market, kde na jednom místě bude možné koupit parkovací kartu, kupón do MHD či zaplatit poplatky. Tento portál propojíme s portálem občana provozovaným MVČR.
  • Sjednotíme postup žádostí a získávání dotací tak, aby bylo jasné, kolik který subjekt dostává od magistrátu a kolik od městských částí. Také budeme evidovat podporu od městských firem.
  • Zdigitalizujeme úřední procesy a odlehčíme tím občanům i úředníkům. Vylepšíme informační servis pro občany tak, aby měli snadný přístup k relevantním informacím ze svého okolí. Budeme například včas informovat o údržbě komunikací, aby se na ni mohli občané připravit. Dále také umožníme přihlášení k odběru relevantních zpráv na úředních deskách městských částí i magistrátu. Je na občanovi, zda chce být informován e-mailem, mobilní aplikací, SMS či prostřednictvím RSS.

Sdílení vědomostí

• Díky principu open source budeme už jednou zakázkově vyvinutý software lépe sdílet s městskými částmi. Např. není potřeba, aby každá městská část platila za rozklikávací rozpočet. Tím dojde ke snížení nákladů na IT služby.
  • Stejně tak chceme naše investice sdílet s dalšími obcemi v ČR, proto vstoupíme do spolku Otevřená města, který se specializuje na sdílení IT nákladů a podporu open source software.
  • Do strategie města jsme již prosadili otevřené vzdělávací zdroje. Princip open access budeme i nadále rozvíjet.