Prozkoumej naše posádky!

Piráti se skládají ze spousty týmů!

Pirátská strana je různorodá a její činnost stojí na dobrovolnictví! Pirátští dobrovolníci jsou z řad členů a příznivců, ale i lidí z široké veřejnosti, které zajímá jen konkrétní téma či projekt. Místo má zkrátka každý, kdo má chuť se zapojit. A jsou to právě dobrovolníci, kteří podporují naše volené zástupce a pomáhají jim formulovat politická stanoviska. Proto si i naši volení zástupci snaží najít čas na trochu toho dobrovolnictví. Není to ale jen o politice a expertních tématech. Piráti mají celou řadu dalších aktivit.

Zaujalo Tě to? Tak mrkni dál na možnosti, kam se zapojit a nebo prozkoumej blíže náš způsob organizace.

Jak se zapojit?

Možností, jak se zapojit je více, každý si může vybrat takovou, která mu bude vyhovovat. Základní členění najdeš zde. Pokud už o zapojení uvažuješ, nejjednodušší bude kontaktovat koordinátora krajského sdružení, se kterým proberete všechny možnosti a naplánujete Tvou plavbu.

Kam se zapojit?

Zapojit se můžeš buď geograficky, v místě tvého bydliště, nebo tématicky, podle toho co tě zajímá a čemu se chceš věnovat.

Geograficky

Pirátská místní sdružení

Setkej se s Piráty ve svém okolí. Krajská a místní sdružení tvoří územní členění Pirátů. Každé oblastní sdružení má své předsednictvo a místní diskusní fórum, kde se rovněž elektronicky jedná a hlasuje. Všichni společně jsou členy celostátního fóra, které se nejméně jednou ročně schází i na fyzické schůzi.

Komunální politika

Zajímá Tě lokální politika? Piráti dosáhli úspěchů ve volbách i na komunální úrovni. Máme 17 krajských zastupitelů a mnoho dalších zastupitelů na úrovni měst a obcí. Zapojit se je možné i zde!

Pokud tápeš, mrkni na seznam Pirátských center, kam můžeš dorazit osobně a nebo prostě zavolej či napiš koordinátorovi svého kraje, případně se Naloď na palubu a my se Ti ozveme.

Tématicky

Poslanci

Celkem 22 pirátských poslanců se nyní věnuje zákonodárné činnosti. Jejich výstupy můžeš sledovat v tiskových zprávách nebo ve speciální sekci Sněmovna kde najdeš i postup plnění jednotlivých programových bodů.

Dalších 3 poslance máme v Europarlamentu.

Výsledky pirátské práce i s možností filtrování najdeš zde.

Programové týmy

Jednotlivým tématům, ke kterým se vážou reálná rozhodnutí pirátských zástupců, se věnují garanti. Garanti a jejich pracovní skupiny jsou týmy lidí, kteří se podrobně věnují vypracovávání našeho dlouhodobého programu. Diskuzi k jednotlivým programovým bodům můžeš sledovat na foru ZDE. Pro zapojení napiš danému garantovi, nebo do skupiny na foru. V rámci Poslanecké sněmovny vznikly resortní týmy odpovídající svým členěním jednotlivým ministerstvům.

Krajské a místní expertní týmy

Tzv. KETy a METy sdružují odborníky, ale i zapálené nadšence jednotlivých programových bodů a dlouhodobých odborných témat Pirátů. Spojují tak Tvojí místní příslušnost s tématy, které Tě zajímají, neboť se nachází na krajské či místní úrovní. O KETkách ve Tvém kraji se dozvíš na foru. Takhle platforma je naprosto ideální pro vstup do našich odborných kruhů. Neboj se tedy připojit na forum a reagovat, nebo požádej o propojení krajského koordinátora.

Pirátská putovní univerzita

PPU inovuje politiku i vzdělávání. Každý pirát není jen „vysílač“, ale i „přijímač“.

PPU připravuje (na principu hejna) akce vnitrostranické i pro veřejnost po celé republice. Zapojte se i vy, například prostřednictvím facebookové skupiny. Přehled akcí zde.

S čím můžeš pomoci?

Snažili jsme se to naznačit už výše. Pomoc je možná v odborných tématech na více úrovních - programové a resortní týmy, přímá spolupráce s poslanci, účast v KET a MET. Zapojit se můžeš také na místní úrovni, ať již uvnitř Pirátů - krajská a místní sdružení, nebo na úrovní místních celků - komunální politika. Spousta z Vás má ale chuť přiložit ruku k dílu jinak. I to je samozřejmě možné. Nejsme jen politická strana, ale také otevřená komunita lidí. V mnoha krajích se konají dobročinné a komunitní akce pod naší záštitou - například guláše pro potřebné, swapy, úklidy okolí a podobně. Všechny naše akce najdeš v pirátském kalendáři. Podívat se také můžeš na aktuální úkoly pro dobrovolníky.