Ondřej Profant na brněnském OpenAltu

12. 11. 2015
Tagy
Ondřej Profant na brněnském OpenAltu

Pražský zastupitel za Pirátskou stranu Ondřej Profant měl na brněnské konferenci OpenAlt hned dvě přednášky. V první představil spolek Otevřená města, který slouží jako platforma jednotlivým městům a městským částem ke sdílení zkušeností a odpovědí na řešení problematiky ICT. Otevřená města spoluzakladají obce Brno, Brno-střed, Praha 5, Praha 6, Praha 7, Mariánské lázně, Černošice, Psáry a další. Více se můžete dozvědět v prezentaci.

V druhé své přednášce mluvil o tom, jak na pražském magistrátu lze či nelze nasadit open source (popř. moderní technologie obecně). V první části přednášky mluvil o prvním pohledu po příchodu na magistrát. Tedy o všudypřítomném stavu, kdy dodavatelé softwaru mají Prahu v hrsti (stav proprietárního uzamčení neboli vendor lock-in); dále mluvil i o předražených technologiich, špatném rozdělení kompetencí a dalších aspektech, které Prahu v této oblasti zcela dusí. Občas až katastrofický pohled v druhé části vystřídaly dva povedené projekty na kterých se pražští Piráti podíleli ₋ Teze digitální strategie a celopražská opendata.

Kromě toho nabídla dvoudenní tradiční brněnská konference i mnoho jiných bodů, například problematiku tvorby právních norem a fungování práva v otevřeném softwaru, open source v e-learningu, ale třeba i pečení kváskového chleba. Rovněž zde bylo i několik přednášek a workshopů na téma Open Street Maps, tedy otevřených map, do kterých může každý přispívat, ať už prostřednictvím vestavěného editoru, nebo vlastních dat z GPS loggeru.

Kam dále?