Piráti nehlasovali pro novou Radu hl. m. Prahy.

28. 04. 2016
Piráti nehlasovali pro novou Radu hl. m. Prahy.

Piráti nehlasovali pro nové radní Petru Kolínskou, Daniela Hodka, Karla Grabein-Procházku a Irenu Ropkovou. Naprosto nepřijatelné je zvolení Karla Březiny, Jana Slezáka a přeběhlice Moniky Krobové Hášové do čela výborů Zastupitelstva.

Důvody, proč Piráti nepodporují novou Radu, jsou následující:

1. Dosavadní půdorys Rady je zjevně nefunkční (nekompetentní příprava stavebních předpisů, rozdělování trafik, porušování koaliční smlouvy, nevyřešení minulosti Opencard a Škodova paláce, utajování informací v městských firmách, nefunkční informatika, podlézání Číně, neschválená protikorupční strategie, chybějící sociální bydlení).
  2. Rada se opírá o politickou přeběhlici od TOP 09 Moniku Krobovou Hášovou, která vstoupila do klubu ČSSD. Tím se fakticky mění výsledek voleb. Premiér Sobotka ČSSD dříve proti přeběhlictví protestoval, a proto považujeme přijetí přeběhlice do klubu ČSSD nejen za nedemokratické, ale také za pokrytecké.

Zejména je skandální, mezi koho koalice rozdělila další funkce. Karla Březinu, který byl v minulosti odsouzen za trestný čin podvodu v městské firmě, jmenovala předsedou výboru pro majetek. Opětovně jmenovala Jana Slezáka, známého jako velitele roty v době zásahu v roce 1989, předsedou výboru pro územní rozvoj. Přeběhlice Krobová Hášová, která má stále trafiku v dozorčí radě PRE, a.s., ve výši 1,5 mil. Kč ročně, se paradoxně stala místopředsedkyní výboru, který má v gesci mimo jiné boj proti korupci. Klub Pirátů ji opakovaně vyzývá k rezignaci na mandát v Zastupitelstvu a dozorčí radě, ale ona na Zastupitelstvu vůbec nepromluvila.

Pro nás to znamená, že koalice trafikantů pokračuje, a to rozhodně nepodpoříme. Nejsme proti tomu, aby zastupitelé byli v dozorčích radách, ale měli by mít náležitou odbornost, dostatečné pracovní nasazení a odpovídající příjem, jinak jde jen o politickou trafiku. Piráti politické trafiky nikdy neměli a tento systém chceme z Prahy vymýtit.

Ostatních zastupitelů jsme se zeptali, zda si opravdu myslí, že koalice s většinou jednoho hlasu začne fungovat, když se k ní přidá ještě jeden přeběhlík. Nikdo se nepřihlásil, což myslím mluví za vše. Mrzí mě, že nemůžeme přinést lepší zprávy, ale lhát nebudeme :)

Kam dále?